незалежний спостерігач

Ібрагім Сулейманов про Крим, Херсон та історичну пам’ять

Кілька місяців тому, ми в нашій редакції зустрілися із паном Ібрагімом Сулеймановим. Результатом зустрічі стало інтерв’ю: Ібрагім Сулейменов: в Україні завершується підготовка унікального календаря пам'ятник дат кримськотатарського народу.
Сьогодні ми продовжили розмову на актуальні теми Великої Війни, долі Криму та кримських татар, Херсонщини та історії.
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Колонки » Дементій Бєлий » Проблеми голосування кримчан: між правами та безпекою

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Проблеми голосування кримчан: між правами та безпекою

 
Українська влада подала як перемогу спрощення процедури голосування для кримчан під час виборів Президента у 2019 році. Хоча це спрощення є умовним. Щоб взяти участь у голосуванні кримчанам не потрібно жодних додаткових документів, крім паспорту. Але цей паспорт пред'являти у відділі ведення державного реєстру виборців треба двічі. Й двічі писати заяву про тимчасову зміну виборчої адреси. Що можна зробити, щоб спростити для громадян України, які перебувають на окупованій терииторії для їхньої участі в виборах?

Є кілька вимірів цієї проблеми.
Перший. Дотримання виборчих прав громадян нашої країни, які зараз знаходяться під окупацією. Так, зараз дещо спростили процедуру тимчасової зміни виборчої адреси. Не вимагають зайвих паперів. Але, насправді, можна було б зробити більше, навіть не змінюючи закон. Постановою ЦВК. Що я маю на увазі?
Тимчасова зміна виборчої адреси відбувається одноразово. На конкретний день голосування. Тобто, якщо буде другий тур голосування, то потрібно мешканцям окупованого Криму приїхати ще раз. Й пройти ту ж саму процедуру.
Тобто, кримчанам, щоб взяти участь у виборах президента, потрібно приїхати до найближчих районів Херсонської області чотири рази, витрати на це купу грошей та часу.
Перейти лінію розмежування вісім разів, попасти вісім разів під пильне око ФСБ.
На це можуть піти лише одинакі.

Тиждень тому перший заступник постійного представника Президента України в Автономній республіці Крим Ізет Гданов розповідав на брифінгу про те, що лише півтори тисячі виборців з Криму зареєструвалися для участі у першому турі. Нагадаю, що за відомостями Державного реєстру виборців, в Криму перебуває приблизно півтора мільйона виборців. Це 0,1 відсотка виборців.

Що можна було б зробити? Хоча б спростити форму заяви та дати можливість цю заяву використати одночасно й як заяву для зміни виборчої адреси й на другий тур виборів. Тобто, десь там дописати «у разі проведення другого туру виборів залишити за мною ту ж саму виборчу адресу».

Але є й другий вимір. Безпековий. У травні 2014 року до наших спостерігачів надходила інформація про те, що в окупованому Криму невідомі агітатори збирали автобуси кримчан, щоб організовувати голосування за певних кандидатів та намагатися зірвати вибори.
Ми чекали із тривогою продовження цієї інформації. На щастя, цього сценарію не відбулося. Але він є ймовірним за умови спрощення можливостей для голосування громадянам України, які перебувають під окупацією та є, фактично, заручниками окупованого режиму.
Чи ймовірний сценарій організації голосування силами хоча б кількох сотень тисяч виборців? Реалізація цього напівфантастичного сценарію може зірвати голосування в Херсонській області й спотворити результати голосування. Тому, з цих причин, спрощувати процедуру зміни виборчої адреси треба із обережністю.

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica