незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Політика » Черговий аналіз змін до виборчого кодексу. Стаття 2

Черговий аналіз змін до виборчого кодексу. Стаття 2


Володимир Молчанов підготував черговий огляд змін до Виборчого кодексу, які на даний момент обговорюються в парламентському комітеті Верховної Ради. В огляді - новел щодо грошової застави та висування кандидатів. Початок тут.

І. Грошова застава.
За діючим кодексом (ст.225) її вносять партії, які висувають списки до обласної, міських рад з кількістю виборців 90 тисяч і більше, а також висувають кандидатів на міських голів - за кожні вибори окремо по 4 мінімальні зарплати (МЗП) на кожні 10 тисяч виборців.

Депутати верховної ради в першому читанні зменшили розмір застави вдев'ятеро, записавши "4 МЗП на кожні 90 тисяч" замість "4 МЗП на кожні 10 тисяч". І майже навздогін також у першому читанні поки що, прийняли інші зміни до Виборчого кодексу, якими в даному випадку послаблення застави в 9 разів скасовується, передбачається зменшення лише в 4 рази, тобто 1 МЗП на 10 тисяч виборців - але вже для всіх міських рад, де є 15 або більше тисяч виборців. Відтак, величезний привіт партійним осередкам Нової Каховки, Каховки та Олешок - вашими заставними внесками будуть компенсовані втрати бюджету від зменшення вдвічі застав по Херсонській міській і обласній раді.

Щодо висування партіями кандидатів у міські голови та самовисуванців, то вони мають вносити 1 МЗП на 10 тисяч лише в містах із попереднім порогом у 90 тисяч виборців.
Але ускладнення на цьому не завершуються.

Самовисуванці і партії вносять по 1 МЗП за кандидатів у сільські, селищні, міські (міст до 90 тисяч виборців) голови. Просто по 1 МЗП, незалежно від кількості виборців, що в Новій Каховці, що в Хлібодарівці.
Партії, що вносять кандидатів до сільських, селищних, міських (до 15 тисячі виборців), районних та районних у місті рад, платять заставу 0,2 МЗП. Стільки ж платить кожен самовисуванець. Звісно, це є ознаки дискримінації самовисуванців, і попри вдавану незначність розміру 0,2 МЗП (945 грн) досі при виборах до сільських рад звичними були ситуації нестачі кандидатів - коли в кращому випадку на окрузі був один кандидат з гарантованою перемогою. Якщо ввести заставу, конкуренція зменшиться додатково.

ІІ Висування кандидатів.
Є нововведення (політичний хабар партійним фюрерам): - зміни до ч.10 ст. 219:
"...Рішення зборів, конференції організації партії про висування кандидатів у депутати підписується керівником організації партії і скріплюється печаткою цієї місцевої організації партії або печаткою організації партії вищого рівня, а щодо висування кандидатів у депутати Верховної Ради АРК, обласної, районної, міської ради – також засвідчується печаткою партії."

тобто всі кандидати всіх рад крім сільських і селищних будуть погоджуватись центральним офісом партії.

А є суперечності.
ч. 4 ст. 217 "Обласна організація партії може висунути єдиний обласний виборчий список кандидатів у депутати відповідної обласної ради.",
ч.5 цієї ж статті обласна організація може висувати кандидатів до міських рад в разі лише відсутності відповідних міських парторганізацій

а ч.6. цієї ж статті "... Міська організація партії міста районного значення, що входить до складу району згідно з адміністративно-територіальним устроєм, не може висувати кандидатів у депутати відповідної міської ради міста районного значення, якщо відповідна районна організація цієї політичної партії, а в разі відсутності відповідної районної організації у структурі політичної партії - обласна або республіканська в Автономній Республіці Крим організація політичної партії згідно з адміністративно-територіальним устроєм ухвалила рішення про висунення кандидатів у депутати відповідної міської ради міста районного значення".

Що з цього витікає?
Обласна організація зможе висувати крім обласної ради лише в містах, і лише в тих із них, де відсутні міські та районні організації;
Одночасно НАЯВНА міська організація міста районного значення за ВІДСУТНОСТІ районної НЕ МАЄ права висувати, якщо це зробила вже обласна.

Це взаємовиключна умова.

Ну і легка розрада для тих, хто прочитає це уважно - зайве переконаєтесь у тому, що укрупнення районів і примусове створення химерних ОТГ стало неможливим - спробуйте створіть відповідні організації в нестворених ще районах, щоб вони могли висувати кандидатів.



Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica