незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Суспільство » Орендуєш землю? Плати згідно закону!

Орендуєш землю? Плати згідно закону!

«Якось воно буде» - думав Іван Смаглій (ім’я героя змінено), коли, здаючи в оренду землю з 1998 року, і досі отримував від орендаря одну й ту ж саму суму – 560, 00 грн. Коли чоловік натякав орендарю про збільшення плати, той відповідав, мовляв, «платити більшу орендну плату не дозволяє закон».

Іван хоч і не сперечався, але в глибині душі розумів, що правда на його боці. Одного дня він дізнався про існування Вознесенського центру безкоштовної правової допомоги і вирішив звернутися туди з надією, що нарешті отримає консультацію кваліфікованого юриста і розбереться зі своєю земельною проблемою. Чоловіка цікавило питання, яким чином нараховується орендна плата від надання в оренду земельної частки (паю) і чи має він платити податки з такого доходу?

Досвідчений юрист Вознесенського ЦВЮП детально роз’яснив Іванові, на що він має право и як йому діяти далі.

Так, розмір плати за здану в оренду земельну ділянку (пай) визначається договором оренди, але такий розмір має бути не меншим, ніж мінімальна сума орендного платежу, встановлена законодавством з питань оренди землі. Зокрема, відповідно до Указу Президента України від 02.02.2002 року №92 «Про додаткові заходи щодо соціального захисту селян - власників земельних ділянок та земельних часток (паїв)» запроваджено плату за оренду земельних ділянок сільськогосподарського призначення, земельних часток (паїв) у розмірі не менше 3 відсотків визначеної відповідно до законодавства вартості земельної ділянки, земельної частки (паю) та поступове збільшення цієї плати залежно від результатів господарської діяльності та фінансово-економічного стану орендаря.

Базою для визначення мінімального розміру орендної плати за земельну частку (пай) є нормативна грошова оцінка земельної ділянки. Значення нормативної грошової оцінки земель щороку уточнюється на коефіцієнт індексації, який визначається відповідно до законодавства.

У 2014 році нормативна грошова оцінка земель сільськогосподарського призначення, яка проведена станом на 01.07.1995 р., підлягає індексації станом на 01.01.2014 р. на коефіцієнт 3,2, який визначається виходячи здобутку коефіцієнтів індексації за: 1996 - 2013 роки.

Постановою Кабінету Міністрів України від 31.10.2011 року №1185 "Про внесення змін до Методики нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення та населених пунктів" передбачено, що для врахування змін у рентному доході, який створюється при виробництві зернових культур, до показників нормативної грошової оцінки ріллі, проведеної станом на 1 липня 1995 року (з урахуванням індексації), застосовується коефіцієнт 1,756.

Щодо сплати податку, то дохід від надання в оренду земельної ділянки підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 15%. Відповідно до вимог Податкового кодексу України податковим агентом платника податку - орендодавця щодо його доходу від надання в оренду сільськогосподарському підприємству земельної частки (паю) є таке підприємство-орендар.

Після довгої розмови з юристом, Іван Скарга вийшов з приймальні вже зовсім іншою людиною. Озброївшись наданою йому інформацією, чоловік пішов додому, знаючи, що за законом він як орендодавець не повинен витрачатися на податок зі свого доходу фізичної особи. Тепер Іван знає, що перерахована сума орендної плати складає 2000,00 грн, а не 560,00, як йому платили раніше. Вплив історії  - більш широкий на  суспільство або окремі групи.

Ця історія показує, що законодавство на стороні пайовиків. Тільки потрібно правильно його застосовувати. А для цього необхідно знати свої права. Завдячуючи проекту «АгроІнвест» для сільських жителів Вознесенського району це стало доступним.

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica