незалежний спостерігач

Ібрагім Сулейманов про Крим, Херсон та історичну пам’ять

Кілька місяців тому, ми в нашій редакції зустрілися із паном Ібрагімом Сулеймановим. Результатом зустрічі стало інтерв’ю: Ібрагім Сулейменов: в Україні завершується підготовка унікального календаря пам'ятник дат кримськотатарського народу.
Сьогодні ми продовжили розмову на актуальні теми Великої Війни, долі Криму та кримських татар, Херсонщини та історії.
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Суспільство » ЖКГ – будемо реформувати, або наполегливо очікувати безкоштовного чуда?

ЖКГ – будемо реформувати, або наполегливо очікувати безкоштовного чуда?

Проте суттєвих позитивних зрушень у цій сфері досі не відбулось. На минулому тижні під Київом  відбулась дводенна всеукраїнська конференція «Реформування ЖКГ: від  кращих практик до спільних дій». Значною частиною виступів було приділено увагу ситуації із створенням та функціонуванням ОСББ

Виступаючи погоджувалися із важливістю ролі ОСББ в процесах реформування галузі ЖКГ,  але зазначали значне гальмування процесів створення нових об’єднань співвласників та наявні факти зворотнього процесу. 

Акцентування на тому, що при переході будинку в ОСББ проводиться капітальний ремонт за бюджетні кошти - було визнано хибною практикою, бо в результаті очікування мешканців на безкоштовний ремонт не виправдовуються. Більш того, обмеженість можливостей місцевих бюджетів та пов’язані з цим затримки або часткове виконання ремонтних робіт призводять до розчарувань та до ініціювання мешканцями ряду будинків ліквідації створених ОСББ. Наряду з гальмуванням процесів створення ОСББ спостерігається активізація процесів створення органів самоорганізації населення (ОСН).

Керівник проекту IFC Гжегош Гайда у своєму цікавому виступі ознайомив присутніх з позитивним досвідом Польщі у реформуванні ЖКГ. Нажаль, більшість присутніх зробило висновок, що багато речей з польського досвіду неможливо перенести в українські реалії

Не додали оптимізму делегатам конференції і виступи заступника керівника Комітету економічних реформ при Адміністрації Президента у сфері розвитку ЖКГ України Яни Бурімовой та представника Міністерства з питань будівництва, містобудування, ЖКГ та регіонального розвитку. Зокрема, повідомлення Яни Бурімовой, що їх комітетом підготовано зміни та доповнення до Закону України про ОСББ, серед яких є обов’язковість виконання рішень об’єднання для всіх мешканців будинку, що в купі з висловленими намаганнями цієї структури при Адміністрації Президента стимулювання ОСББ активно брати кредити – особливої підтримки у присутніх не отримало, а більш навпаки визвало певне обурення. 

Свою думку, щодо, м’яко кажучи, недосконалості методи обрахування вартості тарифів на утримання багатоквартирних будинків та прибудинкових територій висловила голова комітету Верховної Ради України Олександра Кужель. 

В якості ефективних кроків спрямованих на реформування відносин у житлово-комунальній галузі було відмічено опит міста Херсона. Зокрема, в якості приклада для інших регіонів, було прийнято проект рішення Херсонскької міської ради «Про затвердження Порядку здійснення членами територіальної громади міста Херсона контролю за проведенням капітального ремонту багатоквартирних житлових будинків за рахунок коштів міського бюджету», який, дуже сподіваюсь, буде прийнято на черговій сесії вже 29 березня.

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica