незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Колонки » Дементій Бєлий » Подарок від ЦВК: довідку про судимість можна й в електронному форматі

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Подарок від ЦВК: довідку про судимість можна й в електронному форматі

Сьогодні на семінарі з членами територіальних виборчих комісій ми обговорювали питання чи може бути належною електронна  довідка про наявність (відсутність) судимості. 
Тепер, на запитання  "Чи можна отримувати довідку про судимість в електронному форматі?" та надавати її в ТВК є чітка відповідь.
Й вона появилася сьогодні: Так! Тепер можна.

Восьмого вересня ЦВК ухвалила Постанову № 234 з дуже довгою та плутаною назвою.
"Про Роз’яснення щодо подання довідки про наявність чи відсутність судимості кандидатами в депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, районних у місті рад, а також міських, сільських, селищних рад (територіальних громад з кількістю виборців 10 і більше тисяч) для їх реєстрації відповідною територіальною виборчою комісією".

Ця Постанова полегшує життя десяткам, а можливо й сотням тисячам громадян з усієї України, яким потребується ця довідка в дуже короткі терміни висування кандидатів та подання документів до територіальних виборчих комісій.


Якщо коротко, то буде цитата:
"Водночас з огляду на встановлення Кодексом вичерпних вимог до довідки про наявність чи відсутність судимості (видача її уповноваженим органом після початку виборчого процесу) та враховуючи відсутність у Кодексі інших вимог до неї, довідка, видана відповідно до наказу Міністерства внутрішніх справ України від 29 листопада 2016 року  № 1256 "Про організацію доступу до відомостей персонально-довідкового обліку єдиної інформаційної системи Міністерства внутрішніх справ України" після початку виборчого процесу, є належним документом у розумінні пункту 9 частини першої статті 222 Кодексу". 

Як відомо, минулого четверга народні депутати не захотіли скасувати вимогу подання довідки про наявність або відсутність судимості для кандидатів у депутати, які планують висуватися в ради громад з кількістю виборців "10 тисяч +", хоча ця норма й була явно дискримінаційною, бо, таку довідку вимагали лише й виключно у кандидатів у депутати, що планують балотуватися саме в цих громадах. Довідки "про судимість" не вимагають ні від кандидатів у депутати, що планують балотуватися в громадах з виборцями "10 тисяч -", не вимагають її й від кандидатів на посаду міських, сільських та селищних голів. 

Й тепер, Центральна виборча комісія вимушена довгими та плутаними фразами спрощувати все, що можна спростити. Зараз можна лише подякувати працівникам ЦВК, але чи добре це, коли хтось підмінює законодавчий орган та коректує своїми Постановами недолугі норми законів, які ухвалюються нашвидкуруч.


 

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica