незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Політика » Сьогодні – наймасштабніші вибори з часу місцевих виборів 2015 року - ОНОВЛЮЄТЬСЯ

Сьогодні – наймасштабніші вибори з часу місцевих виборів 2015 року - ОНОВЛЮЄТЬСЯ


хроніка виборів 

18 грудня 2016 року відбуваються вибори в 143 об’єднаних територіальних громадах (ОТГ). За кількістю осіб, що обираються, це будуть найбільші вибори із часу чергових місцевих виборів 25 жовтня 2015 року. 

В цей день громадяни обиратимуть 3,2 тис. депутатів місцевих рад (566 – міських, 1092 – селищних, 1 596 – сільських) та 143 міських, селищних, сільських голів (21 – міського, 46 – селищних, 76 – сільських). Більше обирали лише на чергових місцевих виборах 25 жовтня 2015 року (161 тис. депутатів та 10 тис. голів). Загалом, починаючи із 25 жовтня 2015 року, в Україні відбулося 155 різних виборів.

Вибори 18 грудня стануть сьомими великими виборами в об’єднаних громадах (не рахуючи виборів старост). До цього найбільші вибори проходили в жовтні 2015 року (у 159 ОТГ), березні 2016 року ( у 10 ОТГ), серпні 2016 (у 7 ОТГ) та грудні 2016 (11.12.16 – в 41 ОТГ). Серед знакових подій: обрання першого в Україні старости (вибори 17.01.16), а також створення об’єднаних громад в усіх без винятку областях України (вибори 27.03.16).

Після голосування 18 грудня в Україні буде 368 ОТГ, які вже провели перші вибори.


Найбільші місцеві вибори за 2015-2016 роки:

- чергові місцеві вибори 25.10.15 – 158 тис. депутатів, 10 тис. голів

- перші місцеві вибори 25.10.15 – 3,6 тис. депутатів, 159 голів

- повторні місцеві вибори 27.12.15 – 365 депутатів, 14 голів

- перші місцеві вибори 27.03.16 – 232 депутати, 10 голів, 47 старост

- перші місцеві вибори 17.04.16 – 52 старости

- перші місцеві вибори 28.08.16 – 170 депутатів, 7 голів

- перші місцеві вибори 11.12.16 – 850 депутатів, 41 голова

- перші місцеві вибори 18.12.16 – 3,2 тис. депутатів, 143 голови, 1 староста

 

Головними «гарячими точками» на виборах 18 грудня є об’єднані громади села Поляна (Закарпатська обл.), міст Немирова (Вінницька обл.) та Тального (Черкаська обл.). Крім численних фактів порушень виборчого законодавства, зафіксованого спостерігачами КВУ, найбільше занепокоєння викликає криміналізація виборчого процесу. Про це заявив голова Комітет виборців України Олексій Кошель.

У Полянській об’єднаній громаді виборчий процес супроводжується залякуванням кандидатів, масштабним підкупом та присутністю груп осіб кримінальної зовнішності. Крім того, мав місце підпал гірськолижного комплексу, який належить родині одного із кандидатів.

Виборча кампанія в Немирові супроводжується масштабним використанням чорного піару та фактами незаконної агітації. Крім цього, мала місце масова бійка між прихильниками одного із кандидатів та агітаторами його конкурента, що прибули із іншої області. Результатом цієї бійки стала госпіталізація двох осіб.

У Тальному Черкаської обл. спостерігається безпрецедентно високий рівень поширення матеріалів із ознаками чорного піару та незаконної агітації. Наразі це призвело до відставки голови міської виборчої комісії та суттєвого зростання напруги між штабами кандидатів.

Комітет виборців України закликає Міністерство внутрішніх справ України вжити необхідних заходів для недопущення порушень чинного законодавства в день виборів у зазначених громадах.



ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ДРУГІ ПЕРШІ ВИБОРИ НА ХЕРСОНЩИНІ: ПЕРЕДВИБОРЧА ДИСПОЗИЦІЯ 


На Житомирщині виборцям видають по чотири бюлетені

Спостерігачі Комітету виборців України зафіксували факти видачі виборцям кількох бюлетенів. Так, на дільниці №180451 (місто Коростишів Житомирської обл.), що розташована в професійно-аграрному ліцеї один із виборців отримав чотири бюлетені.

Факт порушення задокументований, на виборчу дільницю виїхали представники правоохоронних органів.


На Вінничині купують голоси на користь одного із кандидатів

У селі Стрільчинці Немирівського району Вінницької області зафіксовано факт роздачі коштів на підтримку одного із кандидатів на посаду голови Немирівської об’єднаної громади.

Як повідомили спостерігачі КВУ, жителів села обурили такі дії і вони повідомили про факт підкупу правоохоронні органи. За результатами розгляду відкрито кримінальне провадження.


На Закарпатті проголосувало 30% виборців

Станом на 12:00 у найскандальнішій Полянській об'єднаній територіальній громаді проголосувала третина виборців. Такі оперативні дані Комітет виборців України отримав у Полянській ТВК.

Наразі найвища явка у селах Плоске, Родниківка та Родникова Гута, найнижча – у с.Павлово. Водночас, найбільше виборців проголосувало у найбільшому селі об’єднаної громади Поляна – 704 виборця.

Це доволі висока явка, але з огляду на напругу та мобілізацію виборців протягом виборчої кампанії, вона не виглядає аномальною.


На Івано-Франківщині п'яний виборець поламав виборчу скриньку

Як повідомляють представники мобільної групи КВУ в місті Тлумач (ДВК № 260788) п'яний виборець, не знайшовши свого кандидата на посаду міського голову, порвав бюлетень і, опускаючи його, пошкодив виборчу скриньку. На ній утворилася тріщина.

Крім того, за інформацією спостерігачів Комітету виборців України члени цієї ДВК на ранковому засіданні забули опустити в скриньку контрольний лист. Після зауваження вони виправили свою помилку. Також на ДВК були спроби завчасно заповнити протокол про підрахунок голосів. Після зауваження протокол сховали назад у сейф.


На Херсонщині – незаконна агітація та порушення в роботі ДВК

У Гладківській об’єднаній громаді на Херсонщині зафіксовано поширення агітаційних листівок без вихідних відомостей. Про це повідомили спостерігачі КВУ.

У селі Великі Копані, що входить до Великопанівської об'єднаної громади, заступник голови комісії завчасно підписав кілька пустих бланків протоколу про підрахунок голосів. Після того, як спостерігачі попередили його про кримінальну відповідальність за такі дії, комісія погасила відповідні протоколи та склала про цей факт акт.


На Черкащині погрожують членам дільничних комісій та спостерігачам

На виборах Тальнівської об'єднаної громади Черкаської області зафіксовано факти погроз членам дільничних виборчих комісій та спостерігачам. Сьогодні вранці низка членів дільничих комісій та спостерігачів отримали у своїх поштових скриньках листівки із погрозами на їхню адресу. Про це повідомляють спостерігачі Черкаського відділення Комітету виборців України.

Члени дільничних виборчих комісій та спостерігачі вже звернулися до правоохоронних органів щодо загрози їх життю та здоров'ю.

Нагадаємо, що КВУ відносив Тальне до однією із "гарячий точок" на виборах 18 грудня. У Тальному спостерігався безпрецедентно високий рівень поширення матеріалів із ознаками чорного піару та незаконної агітації. Раніше це призвело до відставки голови міської виборчої комісії та суттєвого зростання напруги між штабами кандидатів.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ГОЛОСУВАННЯ НА ХЕРСОНЩИНІ ЙДЕ СПОКІЙНО


Зафіксовано нові факти купівлі голосів у Вінницькій області

За повідомленням спостерігачів Комітету виборців України на виборах голови Немирівської об'єднаної громади (Вінницька обл.) зафіксовано нові факти купівлі голосів виборців. Наявні факти про те, що виборцям надавали пакети із цукерками, всередині яких знаходилися гроші.
Головне управління Нацполіції у Вінницькій області підтвердило, що за фактом цього порушення зараз проводиться перевірка, за результатами якої може бути порушене кримінальне провадження.

ПРО ОСТАТОЧНУ ЯВКУ В ДЕНЬ ГОЛОСУВАННЯ ДИВИСЯ ТУТ



Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica