незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Політика » IFES: Правила звітування партій викликають занепокоєння

IFES: Правила звітування партій викликають занепокоєння


2 листопада Верховна Рада ухвалила проєкт Закону №5253-1 «Про внесення змін до Закону України «Про політичні партії в Україні» щодо удосконалення правового регулювання фінансування діяльності політичних партій» (далі – Закон) у другому читанні та в цілому. Закон підтримали 285 народних депутатів. Міжнародна фундація виборчих систем (IFES) прокоментувала проголосовані зміни до Закону «Про політичні партії». Друкуємо текст коментаря.

Позитивним є те, що ухвалений закон зберігає чинний обсяг повноважень НАЗК та усуває суттєві прогалини у законодавстві. Однак закон також містить положення щодо правил звітування партій, які викликають занепокоєння, дозволяючи партіям не подавати фінансових звітів під час пандемії, що неодноразово критикували громадянське суспільство та IFES. Громадянське суспільство закликало президента Зеленського накласти вето на Закон №5253-1, аби парламент міг врегулювати ці проблемні аспекти.

Хоча тепер партії будуть зобов’язані подати фінансові звіти за попередні квартали, відтермінування звітування у майбутньому є суттєвим порушенням міжнародних зобов’язань України, оскільки комплексна нормативно-правова база у сфері політичного фінансування була важливою передумовою для запровадження безвізового режиму для українців, які подорожують до країн Європейського Союзу.

IFES підтримує заклик громадянського суспільства щодо повного відновлення обов’язку політичних партій подавати фінансову звітність.

Це може бути реалізовано шляхом накладення вето Президентом, аби усунути значні прогалини цього Закону.

У разі підписання Закону необхідно невідкладно вжити інші правові заходи щодо відновлення фінансової звітності відповідно до міжнародних зобов’язань України.

Щоб дізнатися більше про цей Закон та його можливі наслідки, читайте коментар IFES за цим посиланням.

Нагадаємо, що IFES – це неприбуткова міжнародна організація, яка долучається до розв’язання найважливіших питань демократії, управління та виборів у всьому світі. Ми співпрацюємо з громадянським суспільством, державними установами та приватним сектором, щоб побудувати стійкі демократії заради кращого майбутнього.

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica