незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Суспільство » На одне вирішене земельне питання у Вознесенську більше

На одне вирішене земельне питання у Вознесенську більше

Земельна ділянка надана в оренду суб’єкту господарської діяльності для обслуговування ринку. Після виготовлення нормативної грошової оцінки населеного пункту орендна плата за користування землею виросла в рази і становить близько 100 тис. грн. в рік. Ця сума недосяжна підприємству (стільки не заробляють). Майна на земельній ділянці зареєстрованого немає. Ринок фактично працює лише два дні на тиждень. Селищна рада хоче йому допомогти і внести зміни в договір оренди шляхом зміни строку договору оренди. Чи можна сільській раді обумовити в договорі оренди землі термін дії договору протягом 5 років, але лише два дні в тиждень.

На думку команди Вознесенського ЦВЮП, ідея обумовити в договорі оренди землі термін дії договору протягом 5 років, але лише два дні в тиждень є незаконна.

Тому, що:

1) Стаття 13 ЗУ "Про оренду землі" вказує нам, що договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк (тобто один), а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

2) Стаття 19 ЗУ "Про оренду землі" та пункт 8 типового договору оренди землі не передбачає множинність строків оренди землі.

Така проблема актуальна для всієї України. У відповідності Методики проведення нормативної грошової оцінки земель населених пунктів - нормативна грошова оцінка, як правило, розраховує базову вартість одного квадратного метра земельної ділянки по максимуму і зараз ОРЕНДАРІ відмовляються від оренди таких земельних ділянок через непосильну орендну плату. Зараз замість надходжень до бюджету отримуємо "бросові землі", використання яких припиняється і невідомо коли почнеться.

Юрист Вознесенського Центру запропонував надати підприємцю пільгу згідно податкового кодексу України - таке можна оформити рішенням сесії селищної ради та надати у податкову . І хай тоді оренду плату обраховують з урахуванням пільги.

Така ситуація склалася на території усієї України. Завдячуючи проекту «Агроінвест» для сільських жителів, це можливо вирішити.

Вознесенський центр вторинних юридичних послуг
м. Вознесенськ, Миколаївської області
Адреса: Вознесенськ, ул. Пушкинская, 3, офис 35, 56500.
Запис за тел.: (05134) 3-22-50, 093-515-76-23 (менеджер), 099-7258849 (юрист)

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica