незалежний спостерігач

Херсон зібрав Форум громадських організацій в день спонтанності

16 березня в Херсоні відбувся Форум громадських організацій, в день, коли «Все, що ти робиш – правильно!» Також в цей день відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації  і День кольорових олівців. Також в цей день у 2014 році відбувся незаконний референдум у Криму, організований російськими окупантами, а в 2022 році в цей день росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Знаменитий видався деньок! 
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Суспільство » Білоліський сільський голова (Одеська область): «Ми з радістю співпрацюємо з АгроІнвестом!»

Білоліський сільський голова (Одеська область): «Ми з радістю співпрацюємо з АгроІнвестом!»

ЦВЮП: Олександре Олександровичу, Ви є сільським головою одного з найкрупніших населених пунктів Татарбунарського району. Звісно, що не всі питання можливо вирішити лише за допомогою спеціалістів виконавчого комітету. На Ваш погляд, чи є необхідність у здійсненні такого правозахисного проекту на території Вашої Ради і як це вплине на правову свідомість громадян? 

 О.Ліповий: Розбудова громадянського суспільства, демократизація всіх сфер суспільного життя – стратегічна мета нашої держави, що набуває особового значення на шляху просування України у європейський та світовий простір, наближення до європейських стандартів демократії. Особливо важливою проблемою у розбудові українського громадянського суспільства, яка потребує постійної уваги та негайного вирішення, є взаємодія суспільства з державою. Невміння громадян зорієнтуватися у чинному законодавстві, захистити свої права – та ще у контексті відсутності належної уваги певних державних органів до запитів людей, - суттєво ускладнює, а то й робить неможливим будь-які серйозні починання, що здійснюються державою, адже це невміння й незнання законів ускладнює процес реального наповнення конкретним змістом конституційних положень і, зрештою, є серйозною перепоною на шляху України до побудови справді європейського суспільства. Задекларувавши у Конституції України право кожного у передбачених законом випадках отримати безоплатну правову допомогу, державі необхідно ще й забезпечити його реалізацію. Тим більше, що утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком саме держави. А це і є завданням як влади, так і органів місцевого самоврядування.

ЦВЮП: Пане Ліповий, чи є можливість у Вашої громади створити та розпочати роботу громадської приймальні та надавати правову допомогу громадянам з вирішення земельних питань?

 О.Ліповий: Зважаючи на фінансовий та економічний стан, який склався у державі, а ми є однією з її ланок, ми не в змозі створити та фінансувати за рахунок місцевої громади такої приймальні. Тому ми з радістю сприйняли запрошення до співпраці з цього приводу з боку проекту «АгроІнвест», Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України» та Татарбунарського районного управління юстиції з питань надання безоплатної правової допомоги із залученням спеціалістів управління юстиції та адвоката. Перші прийоми уже дали свій позитивний результат. Так, мешканці села отримали можливість у вирішенні питань щодо підготовки та надання до відповідних державних органів документів щодо вирішення питань реєстрації прав на присадибні земельні ділянки. Деякі громадяни отримали можливість розпочати процедуру оформлення документів для подальшого звернення до суду щодо визнання укладених договорів на придбання житлових будинків та присадибних ділянок. Взагалі проблем досить багато, але є надія на їх вирішення та надання громадянам безоплатної правової допомоги у цивілізованому вирішенні питань, стосовно права власності. Ми надіємося на плідну співпрацю з нашими партнерами з питань якісної правової допомоги.

Нагадаємо, що на Півдні України функціонує програма ХОО КВУ та партнерів з Херсонської, Миколаївської та Одеської областей «Земельні права: консультування, правозахист та яскрава просвіта на півдні України». В рамках проекту функціонують 4 Центри юридичних послуг – Херсонський, Каховський (Херсонська область), Вознесенський (Миколаївська область), Татарбунарський (Одеська область). Юридична допомога надається безкоштовно сільським та міським жителям з земельних питань. Програма ХОО КВУ реалізується за підтримки Проекту міжнародної технічної допомоги «Агроінвест в Україні» (USAID). 

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica