незалежний спостерігач

Ібрагім Сулейманов про Крим, Херсон та історичну пам’ять

Кілька місяців тому, ми в нашій редакції зустрілися із паном Ібрагімом Сулеймановим. Результатом зустрічі стало інтерв’ю: Ібрагім Сулейменов: в Україні завершується підготовка унікального календаря пам'ятник дат кримськотатарського народу.
Сьогодні ми продовжили розмову на актуальні теми Великої Війни, долі Криму та кримських татар, Херсонщини та історії.
Детальніше

Дементій Бєлий,
редактор "Політичної Херсонщини",
політолог

Невипадкове співпадіння. Окупанти готують мобілізацію херсонців

На тимчасово окупованій території Херсонської області у часі співпало дві події: Подія перша. Малозрозуміла для невійськових. Росіяни включили наші окуповані території до свого південного військового округу. Для довідки: Військовий округ в росії - це ...
Детальніше
Політична Херсонщина » Суспільство » Лише кожна четверта подія у херсонських ЗМІ коментується жінкою-експерткою

Лише кожна четверта подія у херсонських ЗМІ коментується жінкою-експерткою

Індекс гендерної чутливості по Україні. Серпень 2019 року 
Як свідчать результати аналізу, у друкованих херсонських ЗМІ жінки були експертками в журналістських матеріалах (тобто коментували ту чи іншу тему) в 26% випадків, героїнями – в 32%. Однакова кількість експерток і експертів – у матеріалах на освітню тематику, майже однаково – в категорії «Інше», куди, зокрема, ввійшли публікації на тему правопорушень. Майже відсутні чоловіки як герої матеріалів на медичну тематику, однак у 73% випадків вони є експертами. Так само більш чоловічою лишається політична та бізнес-сфери, маже повністю – спортивна тематика (тут зафіксовано лише 4% героїнь) - йдеться у черговому звіті Індексу гендерної чутливості місцевих медіа. 

Мета моніторингу - виявити рівень гендерного балансу в журналістських матеріалах, вживання фемінітивів, а також - наявність/відсутність гендерних стереотипів та сексистського контенту (вони заслуговують на окрему увагу і не ввійшли в Індекс гендерної чутливості).

Індекс гендерної чутливості регіональних медіа в цілому по 24 областей України у серпні склав 37%.
Це - найвищий показник порівняно з іншими місяцями, в яких відбувався моніторинг (у лютому і квітні він складав 32%, у червні - 34%). Такими є дані четвертої хвилі моніторингу гендерної чутливості регіональних медіа, проведеного 11-17 червня 2019 року 24 областях України Волинським прес-клубом, Гендерним центром Волині та Незалежною громадською мережею прес-клубів України за підтримки «Медійної програми в Україні» (Internews).
 
У журналістських матеріалах присутність жінок як експерток (тих, котрі коментували ті чи інші питання) склала 34%, а героїнь - 28%. При цьому у друкованих ЗМІ простежується вищий відсоток залученості жінок (35% експерток і 30% героїнь), аніж в інтернет-виданнях (33% експерток і 28% героїнь).

Лідерами за кількістю експерток є кіровоградські медіа (48%), на другому місці - донецькі та полтавські видання (по 44%), 42% - у запорізьких медіа, 41% - у харківських, по 40% - у тернопільських, хмельницьких і чернігівських. За кількістю жінок як героїнь публікацій домінують харківські видання - 44%, друге місце посідають сумські - 36%, третє - дніпропетровські та миколаївські - по 35%. За кількістю фемінітивів у журналістських матеріалах першість посіли львівські видання (77%), на кілька показників відстають від них чернівецькі медіа (74%), а третю сходинку займають івано-франківські ЗМІ - 68%.


 

Найчастіше жінок залучали коментувати теми освіти (52%) і медицини (49%), в яких усі медіа разом досягли гендерного балансу, в 39% - тему культури. Як героїні журналістських матеріалів жінки переважають у медичній тематиці (42%), дещо менше - в освітній і розважальній (по 36%), на третьому місці - культура (33%) та волонтерство (32%).


З огляду на відсоток жінок і чоловіків як експерток/експертів і героїнь/героїв журналістських матеріалів та вживання фемінітивів у серпні 2019 р. найвищий Індекс гендерної чутливості - у львівських медіа (47%). Цю позицію вони утримують із червня місяця (тоді цей показник складав 45%). На другому місці опинилися кіровоградські видання (45%), які у червні були третіми із 41%. На третій позиції - медіа Харківської та Чернівецької областей (по 43%). Найнижчі в рейтингу залишаються київські видання (26%).  

 

У кожній області аналізу підлягало по 5 друкованих (окрім серпневого моніторингу, коли друком не вийшло 3 газети) і 5 інтернет-виданнь, які пишуть на суспільно-політичні та соціальні теми (із їх переліком можна ознайомитися в матеріалі про результати лютневого моніторингу). Загалом за моніторинговий тиждень було проаналізовано 23 593 матеріали, із яких 4 309 – у друкованих ЗМІ і 19 284 – в інтернет-виданнях.

Ситуація у херсонських медія
Із 11 по 17 серпня 2019 року проводився гендерний моніторинг матеріалів друкованих  та інтернет ЗМІ:  «Гривна», «Новий День»,  «Днепровский проспект», «СВ» «Вгору», «Херсон онлайн», «Херсонці», «Херсонщина за день», «0552», «ПІК». Загалом проаналізовано більше тисячі публікацій (238 матеріалів у друкованих ЗМІ і 1114 матеріалів у інтернет-виданнях).
 
Як свідчать результати аналізу, у друкованих ЗМІ жінки були експертками в журналістських матеріалах (тобто коментували ту чи іншу тему) в 26% випадків, героїнями – в 32%. Однакова кількість експерток і експертів – у матеріалах на освітню тематику, майже однаково – в категорії «Інше», куди, зокрема, ввійшли публікації на тему правопорушень. Майже відсутні чоловіки як герої матеріалів на медичну тематику, однак у 73% випадків вони є експертами. Так само більш чоловічою лишається політична та бізнес-сфери, маже повністю – спортивна тематика (тут зафіксовано лише 4% героїнь).


В херсонських інтернет-виданнях жінки виступають героїнями в темах розваг, війни та культури (57%, 40% і 35%). Експертками найчастіше фігурують у матеріалах на теми культури й освіти  (43% та 36%). У політичній, економічній та спортивній тематиках домінують чоловіки, хоча жінок значно більше, ніж у відповідних категоріях у друкованих видань.

Загалом до чоловіків-експертів журналісти звертаються частіше, ніж до жінок. Головною темою тижня була політика (результати виборів та їх наслідки), спортивні змагання та волонтерська діяльність.
Найбільше фемінітивів – у херсонських друкованих ЗМІ (50%). Найчастіше ними послуговуються газета «Новий день» (78%), зовсім відсутні фемінітиви у газетах «Гривна» і «Днепровский проспект». Лідером серед інтернет-видань є ПІК (67%), а на останньому місці – новинний сайт 0552.ua і «Херсонщина за день» (по 0%).

 
Зберігається тенденція до збільшення кількості безособових повідомлень та посилань, наприклад «за повідомленням прес-служби» та передруків із сайтів державних установ. Зменшується кількість авторських матеріалів в усіх виданнях.
Індекс гендерної чутливості херсонських медіа у серпні – 29%. Це – один із найнижчих показників серед друкованих та інтернет-видань 24 областей України. Ознакомитися із загальними даними можна на сайті Волинського прес-клубу.

Гендерний моніторинг журналістських матеріалів регіональних видань проведений у межах проекту «Гендерночутливий простір сучасної журналістики», який реалізовується Волинським прес-клубом у партнерстві з Гендерним центром, Незалежною громадською мережею прес-клубів України за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews

Наше відео

Про нас

"Политическая Херсонщина" создана в июне 2000 года коллективом единомышленников, активистов Комитета избирателей Украины. За годы работы, наш сайт неоднократно менял дизайн, но главным в нем оставалось желание честно освещать общественные, политические и культурные события нашей области, отображая все точки зрения, которые присутствуют в нашем обществе.

Связаться с нами можно по адресу:
Херсон, Приднепровский спуск, 1, оф. 8,
телефоны (0552) 34-44-26, (066) 100 8191 
E-mail: polit.kherson@gmail.com

Редактор сайта Дементий Белый

розроблено - photografica